Montag, 14. August 2017

Drei Nationen - ein Mittagessen

30.07.2017

Und so ging es am Sonntagvormittag, direkt nach dem 9:00 Uhr Gottesdienst in der Kathedrale los. Wir kauften mit Berry ein paar letzte Zutaten und machten uns dann auf den Weg zu uns nach Hause.
Es war ein wunderschöner, perfekter Nachmittag mit guten Freunden, gutem Essen und jede Menge Spaß. An diesem Tag brannte unsere Küche zum ersten Mal ;-) das klingt schlimmer als es ist. Es passiert nichts, denn hier ist alles aus Stein und wir sind vorsichtig... nur mit dem Gasherd umgehen will gelernt sein. Inzwischen bekommen wir das ganz gut und feuerfest hin.

Drei Nationen (Kamerun, Spanien, Deutschland), fünf junge Erwachsene und ein gemeinsames, internationales Mittagessen.


Für diejenigen von euch, die gerne kochen und neugierig sind, was wir so gegessen haben: tut euch keinen Zwang an - hier sind die Rezepte (vielleicht kommt das spanische ja noch:-). Ich bin gespannt, wie es euch glückt und ob es schmeckt... Guten Appetit.

Kamerunisches Essen - "Gari with groundnut sauce"

Zutaten:
- Gewürzmischung
- eine Tasse gemahlene Erdnüsse
- Maggi (2 Würfel)
- 2 EL Erdnussöl (oder ähnliches)
- Zwiebeln
- Tomaten
- 1 TL Salz
- Wasser
- ein halbes Kilo (oder nach Belieben) Fleisch/Fisch/Pilze
- 2 Tassen Gari (ein bestimmtes Getreide, findet man bestimmt z.B. in der Kleinmarkthalle in Frankfurt)

Zubereitung:
***Gari***
- Zu Beginn Wasser kochen.
- Das Gari in eine Schüssel füllen, dann das gekochte Wasser über das Gari schütten, bis alles mit etwa 2-3 cm bedeckt ist.
- abwarten und weitermachen

***Groundnut sauce***
- Fleisch/Fisch/Pilze kochen.
- Gewürzmischung, gemahlene Erdnüsse und Maggi in das heiße Erdnussöl geben und für 2 Minuten köcheln lassen.
- geschnittene Zwiebeln, geschnittene Tomaten und Salz hinzufügen.
- Wasser dazugeben und für 5 Minuten kochen lassen.
- Zum Schluss gekochte/s/r Fleisch/Fisch/Pilze zur Sauce hinzugeben.

Hier in Kamerun wird diese Speise, wie das meiste andere auch, mit der Hand gegessen. Also versucht euch mal darin, wenn ihr wollt - es schmeckt echt lecker, finde ich :-)


Deutsches Essen - "Semmelknödel mit Soße"

Zutaten:
- 3 alte Brötchen (oder mehr, je nach Bedarf - frische gehen notfalls auch)
- 100 ml Milch (oder Wasser mit Milchpulver, wenn es keine Milch gibt)
- 1/2 Zwiebel
- etwas Butter/Öl
- Petersilie
- 1 Ei
- Salz
- Pfeffer
- Mehl 
-Tomaten und Tomatenmark
- Zwiebeln
- Karotten
- Gemüsebrühe

Zubereitung:
***Semmelknödel***
- Die (möglichst alten) Brötchen zerkleinern und mit Milch (oder Wasser mit Milchpulver) übergossen, damit sie einweichen können.
- Die halbe Zwiebel kleinschneiden und mit Butter/Öl in der Pfanne glasig andünsten. Petersilie dazugeben und noch einmal kurz garen. (Achtung: nicht verbrennen lassen)
- Petersielienzwiebeln zu Brötchenmasse geben und Ei aufschlagen und hinzufügen.
- Mit Salz und Pfeffer würzen und dann mit den Händen kneten.
- Wenn der Teig zu feucht ist, etwas Mehl zum verdicken benutzen.
- Mit den Händen kleine Knödel (Bällchen) formen und in kochendes Salzwasser geben.
- Die Knödel circa 20 Minuten lang köcheln lassen, dann abtropfen lassen und herausnehmen. (Wenn sie gut sind, schwimmen sie an der Oberfläche)

***Soße***
- Zwiebeln schneiden und andünsten.
- Tomaten  und Karotten klein schneiden und in einen Topf geben. 
- Tomatenmark und angedünstete Zwiebeln hinzufügen.
- Mit Gemüsebrühe aufgießen und verdünnen.

Guten Appetit
Yi ki Kijun

-----------------------------------------------------------------------------------------

On Sunday morning we bought some last ingredients for our planned dishes, and start cooking together in our house. It was a very nice, perfect day, with good friends, good food and a lot of fun.
On this day our kitchen burned for the first time - but don't worry, everything is made out of stone and we are careful people, so nothing dangerous happened ;-) Now we know nearly perfectly how to cope with our gas cooker.
So: three nations (Cameroon, Spain, Germany), five young adults and one international lunch that is prepared by all together.
For those of you who like to cook and who are curious about the dishes we ate - here are the Cameroonian and the German recipes (Maybe the Spanish one comes soon as well :-). I am looking forward to hear from you how it worked and if you enjoyed it. ... Bon appetit.

Cameroonian dish - "Gari with groundnut sauce"

Ingredients:
- Mixture of general spices
- one cup of milled groundnuts
- Maggi (2 Cubes)
- 2 table spoons groundnut oil (or sth. similar)
- onions
- tomatoes
- one tea spoon salt
- water
- One-half kilo (or less or more) of meat/fish/mushrooms
- 2 cups of Gari

Procedure:
***Gari***
- boil water.
- put the Gari in a bowl and cover it with water, so that every place is covered by 2-3 cm. of water.
- wait and go on.

***Groundnut sauce***
- cook meat/fish/mushrooms
- put the mixture of general spices, milled groundnuts and Maggi in the hot groundnut oil (or sth. similar) and let it cook for about 2 minutes.
- add cutten onions, cutten tomatoes and salt.
- add water and let the sauce cook again for 5 minutes.
- In the end, one can put the boiled meat/fish/mushrooms in the sauce.

Here in Cameroon this dish, like most of the common ones, is eaten with your hand. So try it, if you want to - In my opinion, it tastes delicious.


German dish - "Semmelknödel mit Soße"

Ingredients:
- 3 old rolls (white bread is also possible)
- 100 ml milk
- half of an onion
- butter/oil
- petersilie
- 1 egg
- salt
- pepper
- flour
- tomato and tomato paste
- carrots
- more onions
- vegetable broth

Procedure:
***Semmelknödel***
- break the old rolls into small pieces and put milk on it to make them become soft
- cut the half onion and braise it lightly with butter/oil in a pan. Cut the petersilie and cook it for another few minutes. (Attention: Don't let it burn)
- Add the onion-petersilie-mass to the batter of soft rolls. Break an egg and add it as well.
- pepper and salt it and knead it with your hands to a homogenous mass.
- If the batter is too wet, just add some flour.
- Now, form small balls of the batter with your hands and put them carefully into boiling salt water.
- The balls should cook for about 20 minutes before they are picked out of the water and drained. (The balls are swimming on the surface when they are done)

***Soße***
- Cut more onions and braise them lightly.
- Cut tomatoes and carrots and put them into a pot.
- Add the braised onions and the tomato paste.
- In the end, add vegetable broth until it has a good consistence.

Enjoy your meal
Yi ki Kijun



6 Kommentare:

  1. Hallo, sicher hat es Euch allen gut geschmeckt. Die Semmelknödel könnt Ihr ohne Pfeefer und Salz und ohne Zwiebel und Persilie auch als Süßspeise mit Obst essen. Meine Mama sagte immer: :"wenn sie tanzen, sind sie gut". Alles Liebe Oma

    AntwortenLöschen
  2. Inzwischen haben wir die Knödel sogar nochmals gemacht - und sie haben immer geschmeckt:-) vielleicht auch einfach, weil ich jetzt weiß, wie viel Arbeit manche Gerichte erfordern. Danke, Oma, fr die tollen Rezepte.

    AntwortenLöschen
  3. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  4. So! Quite late (sorry about that) but just as promised here comes the recipe for the Tortilla de Patatas, that lovely Spanish omelette that Amelia and I cooked for this grand event.


    Spanish dish - Tortilla de patatas

    Ingredients
    3-4 big potatoes
    6 eggs
    1 onion
    Plenty of oil
    A bit of garlic
    A pinch of salt
    Lots of love

    Procedure
    Peel and dice the potatoes, and fry them in a lot of oil on a low fire until they are very soft (around 25-30min).
    While the potatoes fry, peel and chop the onion and add it to the frying pan with the potatoes.
    On another bowl, whisk the eggs and add a bit of finely chopped garlic and some salt into it.
    When the potatoes are soft, take them and the onion out, put them into the whisked egg, and mix it all well together. Some people mash the potatoes while doing this, although I personally don't, but it's up to you to experiment!
    Lastly, in a pan with only a bit of oil on a hot fire, pour the mixture and fry for a couple of minutes without letting it stick to the pan.
    Here comes the hard part, where you must prove your mastery: flip it! You can try to do it mid-air, but actually if you are a normal person probably you won't manage (I've only seen that in tv shows!), so the easy way is to cover the pan with a plate, flip in onto the plate, and then slide it upside down back to the pan again for another minute.

    It may sound difficult, but once you learn it, it becomes super easy and fun to do! The best tortillas are those moist ones that are not kept for too long in the pan after flipping them, and you can try without onion, or with other veggies as well (don't tell any Spaniard I told you this - they are all very picky about this dish and will kill me if they hear I said such a thing!).

    But most importantly - enjoy it! I know you have some free time these days so this may be a project to start working on. Send me pictures if you manage to make it!

    Missing you,

    Victor

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hey Victor,
      Gracias por la receta :-) (?)
      It was very delicious. I am sure we will have some time to try it ourselves. We just did it with Spagetti, but I think I should not tell you - it might be horrible for a Spanish person...

      Löschen
    2. Si!! De nada :D

      We will have a serious discussion about this kind of unforgivable behaviour! How dare you kill our ancestral recipe ;)

      Löschen